| Architecture + Interior Design Studio | Concept Design | Feasibility Studies + Sitework Supervision
| Architecture + Interior Design Studio | Concept Design | Feasibility Studies + Sitework Supervision

OM (U)NI PRESENCE CAMPUS, Sestieri – Venice

  •  

     

  • OM (U)NI PRESENCE CAMPUS, Sestieri – Venice

    OM[U]NIPRESENCE is an attempt to revitalize old cities that have become a museum. Almost nobody is living in Venice nowadays. A new inner-city campus could become the beacon to attract a new living-in Venetian population, serving as a catalyst for the urgently needed improvement of the infrastructure of the city. Thus OM[U]NIPRESENCE, the result of much thought on which urban strategy is adequate in a city that has no available land like Venice – How to grow? How to erase? What to retain? What is the image of Venice to be preserved? And eventually, how to graft? Are the continuous questions that have shaped the project.
    Looking at precedents, mainly on the outcomes of the Venetian conversation between Eisenman and Le Corbusier, the critical question was which functional grid could meaningfully interact with the historical city.
    The proposed Venetian Campus City considers planning as an urban and social problem with the ambition to attract a lived-in population , serving as a catalyst for the urgently needed improvements to the infrastructure of the city. By overlaying a new virtual grid of now explicitly and recognisably connected campielli over Venice – again starting from the Piazza San Marco – the deep structure of the city is at once challenged, revealed and enforced. This regularised and gridded network of campielli, small versions of the campo or campus, form the new basic structure of the proposed continuous city campus that is overlayed and inserted into the existing city fabric. The Venetian Campus of Campielli embeds itself into the existing city fabric, more visible in certain areas and more invisible in others, with the ultimate aim of consolidating the network of existing institutions, infrastructural points and enclaves in the historic city. To achieve this, it also requires the rethinking of the campiello typology and the opening up of the campiello to emphasise its linear and physical continuity with other parts of the city and the new grid. Therefore the changed campiello type is now thought of as an armature consisting of two L-shaped edges, that simultaneously forms the varying entry and edge condition of the campiello.

    The project was published on ARUP Digital Hinterlands, http://www.arup.com/news/events_and_exhibitions/digital_hinterlands.aspx.

    and on  AA Projects Review 2009, http://projectsreview2009.aaschool.ac.uk/


  • USE: University Campus
    SIZE: 10000 MQ
    PLACE: Sestieri di Venezia: Cannareggio, Castello, Dorsoduro, San marco, San Polo, Santa Croce
    YEAR: 2005
    MISSION: Re-qualify, revitalize Venice
     AWARDS: Digital Hinterlands ARUP Phase 2 Gallery Exhibition
    NOS-Map

© Copyright 2015NOS Design | Architecture Studio by NOSDESIGN

By continuing or scrolling to use the site, you agree to the use of cookies. Continuando su questo sito autorizzi l'uso dei cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close